Gekkosziget
Terrarium

Egyedi terráriumot szeretne?

Leopárd gekkó faj leírása

 

A leopárd gekkók hazánkban az egyik legnépszerűbb otthon is tartható háziállatok közé tartozik. Tartása könnyű, hiszen nem igényli a folyamatos figyelmet, nyugodtan elutazhatunk anélkül, hogy aggódni kellene az otthon hagyott gekkónk miatt.

Igen szívós állatok, bátran ajánljuk olyanoknak, akik most kezdenek bele a hüllőtartásba! Így a legideálisabb első hüllő lehet, akár gyerekeknek is.
Továbbá egy macskával vagy kutyával ellentétben a havi etetési költségük nem haladja meg a 2000 forintot.

 

 

Származása

A leopárd gekkó a Közel-Kelet sivatagos tájairól került az európai hüllőbarátok otthonába.
Eredeti élőhelye Pakisztán, Irán, Afganisztán, Irak, valamint Északnyugat- India kő illetve félsivatagos területei.

 

Életmódja

Fürge kedvencünk igényei nagyban igazodtak származási helyének körülményeihez. Így például éjszakai életmódot folytat. Napközben a sziklák alatt, azok hasadásaiban tér nyugovóra, bár nem olyan szigorúan, mint a többi gekkó féle, így néha nappal is látni lehet. Az igazi aktivitás azonban éjszaka veszi kezdetét, amikor is rendszerint vadászni indul.

Mivel eredetileg is köves, sivatagos területre születik, a növénnyel kevésbé benőtt helyet részesíti előnyben, amit mi is könnyen megteremthetünk számára a terráriumban.

Élettartam

Egy leopárd gekkó akár 20 évig is családunk kedvence lehet, ha biztosítani tudjuk számára a megfelelő környezetet, aktuális testhosszának megfelelő terráriumot, igényeinek megfelelő felszereléseket és természetesen egészséges és kiváló tápértékű eleségállatot.

 

 

Testfelépítés

Elsődleges faji különbség a leopárd gekkó és a többi gekkó faj között, hogy míg a többiek összenőtt, átlátszó módosult szemhéjjal rendelkeznek, a leopárd gekkók rendes szemhéjat tudhatnak magukénak, amivel pislogásra is képesek. (Bár ezt a megszokottól eltérően, az alsó szemhéjat felfelé mozgatva teszik ezt)

Testük a jellegzetes szív alakú fejtől a zsír raktározására szolgáló puha farokig 20-25 cm hosszúságot ér el

Farkuk igen vastag, mivel ebben raktározza el a tápanyagot zsír formájában.
A többi gyík féléhez hasonlóan ő is képes életveszélyben farkát eldobni, melyet vissza tud növeszteni ugyan, de az már nem lesz olyan díszes, mint az eredeti.

 

Nemek közti különbség          

A hímek jellegzetesen nagyobbak, erőteljesebbek a nőstényeknél. Ezen természeti fölényüket viszont nem használják ellenük, sőt, az ellentétes nemű leopárd gekkók együtt tartása ajánlott. Így akár három nőstény gekkó is megfér egy hím mellett.
(Két hím együtt tartása szigorúan tilos)

A legnagyobb különbség azonban a combjai között állapítható meg. Ugyanis a hímeknél a farktő fölött ’’ V ’’ alakban anális pólusok helyezkednek el, alatta pedig közvetlenül a farok tövében a hemipénisz is található. (heréi a testbe ágyazódnak)
A nőstények ezek közül egyikkel sem rendelkeznek.

100%-os megkülönböztetésük a gyakorlott gekkó tartók számára akár 2 hónapos koruktól lehetséges.

 

 

Hím leopád gekkók  

 

 

 

 

 

Nőstény leopárd gekkók

 

 

 

 

 

 ...................................................................................................................................................................................

Olvasd el azt is, hogy hogyan kell berendezni a leopárd gekkók terráriumát! Tovább az élőhely kialakításához!

Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3 [link] => https://www.petking.hu/ [image] => krepy-1.jpg [text] => [status] => 1 ) )
https://www.petking.hu/