Gekkosziget
Terrarium

Egyedi terráriumot szeretne?

AZ ÚJ-KALEDÓNIAI VITORLÁSGEKKÓ ÉLŐHELYÉNEK KIALAKÍTÁSA

Ezek a gekkók a Új-Kaledónia gyönyörű szigetein honosak, melyeken életük nagy részét fákon töltik, éjszaka pedig vadászni indulnak, ilyenkor nem ritka, hogy a talajszinten is összefutunk velük. A terráriumot ehhez alkalmazkodva kell neki berendezni, egy esőerdőt imitálva.

A terrárium mérete mindig legyen az állatok méretével és mennyiségével arányos, tehát túl nagyot se vásároljunk egy kicsi gekkónak, ugyanis elveszítheti étvágyát (míg egy kicsi vitorlásgekkó jól érzi magát a 30x30x50 cm területen, addig egy felnőtt állat már igényel egy 50 x 40 x 90 cm helyet. Ha kíváncsi terráriumkínálatunkra, akkor kattintson erre a LINKRE. A lábain elhelyezkedő kis párnácskáknak köszönhetően remekül tud mászni mindenféle területen, így arra ügyeljünk, hogy a terrárium ne adjon lehetőséget a gekkónak arra, hogy kiszökjön, ugyanakkor legyen megfelelő szellőzése is. A berendezés és az üveg takarításakor mindenképpen kerüljük a vegyszereket, mivel az állat bőrébe, szervezetébe jutva végzetes károkat okozhat, ezért inkább használjunk erre a célra langyos, enyhén ecetes vizet, amit aztán alaposan letisztítunk az adott felületről.

Aljzatnak  válasszunk mohát vagy kókuszrostot, kókuszháncsot. Kerüljük el a mesterséges anyagokból készült, festett aljzatokat, ugyanis vadászat közben lenyelhet belőle a gekkó, ami további problémákat szülhet, ha nem megfelelő az aljzat.

A berendezésben egyaránt figyeljünk arra, hogy legyen tere mozogni, és arra, hogy sok ág és levél legyen, amik között kedvére rejtőzhet és mozoghat, esetleg el is bújhat a fény és a kíváncsi tekintetek elől (hiszen éjszakai állat).

A hőmérsékletszabályozás az új-kaledóniai vitorlásgekkó számára is kulcsfontosságú tényező. A hő nagyjából 24-28 fokos legyen, afelett semmiképpen se, ugyanis az állat ideges lesz magasabb hőmérsékleten, és ez rövid időn belül akár az állat elpusztulásához is vezethet. Éjszaka a hőmérsékletet körülbelül 18 és 23 fok között tartsuk.

A világítást (mely ezen esetben akár a hő forrásaként is szolgálhat) úgy izzítsuk be nála, hogy napi 12-14 órát legyen felkapcsolva, hogy a nappal- és éjjelérzete megfelelően beálljon. Erre a célra akár időkapcsolót is beszerezhetünk, és akkor nincs szükség arra, hogy minden nap manuálisan kapcsolgassuk a lámpát.

Ajánlott izzó lehet éjszakára a holdfényt imitáló izzó.

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó nagyon párafüggő állat, legalább 60-80%-os páratartalomra van szüksége, az ezáltal képződött vízcseppeket pedig szívesen lenyalogatja a falról és falevelekről (emellett természetesen szüksége van itatótálkára is, benne friss vízzel.). A kívánt páratartalmat hygrométerrel, azaz terráriumi páramérővel tudjuk ellenőrizni, az értéket pedig kézi permetezéssel, vagy pedig ködösítőgéppel („fogger”) lehet elérni. Egyéb módokon is biztosíthatjuk számára a szükséges folyadékbevitelt, például rendszeresen kínálhatunk neki vizet pipettából, vagy fecskendőből, melyeket gyógyszertárakban aprópénzért be tudunk szerezni.

Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3 [link] => https://www.petking.hu/ [image] => krepy-1.jpg [text] => [status] => 1 ) )
https://www.petking.hu/