Gekkosziget
Terrarium

Egyedi terráriumot szeretne?

A MADAGASZKÁRI NAPPALI GEKKÓ ÉLŐHELYÉNEK KIALAKÍTÁSA

Az első fontos kérdés, amit nem árt tisztázni a madagaszkári nappali gekkónál, az a helyigénye. Ez attól is függ ugye, hogy hány állatról beszélünk (hímet hímmel nem lehet tartani, de egy hím mellett megfér akár 2-3 nőstény is kényelmesen). Egy pár esetében nagyjából 60x40x50-es területre van szükség, de nem árt, ha annál nagyobb.

A terráriumot esőerdősen kell berendezni, sok növényzettel és faággal, hogy kedvükre mászkálhassanak, rejtőzhessenek, rögzítsük erősen ezeket, hogy az állat is biztonságban érezze magát és ne sérülhessen meg, valamint éles szélek, kiálló tüskék ne legyenek, vagy ezeket reszeljük le. Aljzatnak tőzeget, mohát, kókuszrostot szoktunk javasolni. Akár valódi növényeket is ültethetünk cserepestül a terráriumba, az állat nem szokott kárt tenni benne.

A madagaszkári nappali gekkó eredeti élőhelyén szinte minden egyes nap esik az eső és hihetetlenül magas a pára, ezért terráriumi körülmények között is gondoskodnunk kell arról, hogy hasonló legyen. A pártartalom 80% környékén ideális, ezt az értéket pedig „foggerrel”, azaz ködösítő géppel, esőztetővel, belső vízesés-rendszerekkel, vagy manuális kézi permetezéssel (hagyományos kerti permetező is alkalmas erre a célra) tudjuk elérni. Mindenképpen szerezzünk be egy terráriumi páramérőt („hygrometer”), hogy ellenőrizni tudjuk. Ez a pára arra is szolgál, hogy az összegyűlt cseppekből inni tudjon, de ezt nem árt kiegészíteni vizes tálkával, és fecskendős/pipettás itatással.

 Ennek a hüllőnek nem csak melegítésre van szüksége, mivel ugyanis nappali állat, UVB fényt is igényel. Az UVB fény a napot „utánozza”, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön az állatkánk. Az izzókat úgy kell elhelyezni, hogy ne állja a fény útját üveg, mert az megszűri az UVB fényt, tehát valamilyen fémrácson kapjon helyet. A hőmérséklet 26-29 fokos legyen legalább nappal, de éjszaka lemehet 22-23 fokra. Ezt szintén tudjuk ellenőrizni terráriumi hőmérővel („thermometer”). Nagyjából 12-14 órán keresztül kell hogy égjen a villany, ha nem szeretnénk vesződni a fel- és lekapcsolgatással, akkor érdemes beszereznünk időkapcsolót.

Érdemes észben tartani, hogy a terráriumot soha ne takarítsuk vegyszerrel! A vegyszer nagyon könnyen beszívja magát az állat bőrébe, valamint szeret a falról meg levelekről összegyűlt vízcseppeket nyalogatni, és ha kicsit is vegyszeres a felület, az hatalmas károkat tehet az állatban. Erre a célra, vízkő eltávolításra egyébként tökéletesen megfelel az ecetes víz, esetleg citromos, mivel természetes anyagok, de még azt is alaposan át kell utána törölni a biztonság kedvéért.

 

Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3 [link] => https://www.petking.hu/ [image] => krepy-1.jpg [text] => [status] => 1 ) )
https://www.petking.hu/