Gekkosziget
Terrarium

Egyedi terráriumot szeretne?

 

Leopárd gekkó terrárium berendezése

 

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy hogyan kell berendezni szakszerűen egy leopárd gekkó terráriumot. Haladjunk lépésenként!

Előzetesen a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy elsődlegesen azt vegyétek figyelembe, hogy az állatnak mi a jó és nem azt, hogy mi a díszes- mutatós a terráriumban. Igyekezzünk egy olyan környezetet megteremteni számára, ami minél jobban hasonlít a leopárd gekkó természetes élőhelyéhez.

Első lépés: Terrárium kiválasztása

Ki kell választanunk a megfelelő terráriumot gekkónk számára.

Az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy a leopárd gekkó talajlakó állat, tehát fekvő terráriumra van szükségük, ami inkább szélességben és mélységben kell, hogy terjedelmes legyen, a magassága nem kell, hogy nagy legyen.

A terrárium lehetőleg sziklahátterezett legyen, amiből lehet kialakítani napozó párkányokat is számára ahol tud sütkérezni, illetve szeretnek rajta közlekedni, mászni, mindemellett nagyon mutatósak is.

Nagyon fontos, hogy megfelelően szellőzzön a terrárium, ezt többféle módon lehet megoldani, mi alul és felülre is elhelyezünk egy rozsdamentes acélból készült szellőzőrácsot, ami biztosítja a megfelelő szellőzést.
(Ha ilyen terráriumot szeretnél,
ITT tudsz válogatni vagy kérj egyedi árajánlatot)

 

 

Érdemes zárt terráriumba helyezni, ami tolóajtóval van ellátva így nem tud kiszökni, mert ha ez megtörténik a megkeresése nem kis feladat!

A terrárium beszerzését két lépcsőben javasoljuk, kezdésnek egy kb 50x30x25 cm terráriumot érdemes használni. Amíg kicsi addig a túl nagy terráriumban elveszett lesz, és nem fogja megtalálni az eleségállatot se egykönnyen.

Végleges terráriumban egy 80x60x35 cm-es terráriumot javaslunk, amiben már élete végéig kényelmesen el fog férni akár a többi gekkó társával együtt.

 

Második lépés: Fényforrások, melegítés beüzemelése

Legjobb és egyben legegyszerűbb megoldás a terrárium befűtésére és fény megteremtésére a terrárium tetejére helyezhető kerámia lámpabúrák használata.

Annyi a dolgunk, hogy ráhelyezzük a terrárium tetejére ezt a lámpabúrát és bele helyezzük a megfelelő izzókat. Ami általában egy 50 wattos melegítő izzót jelent a leopárd gekkók esetében. Megoszlanak a vélemények az UVB izzó használatáról, nem feltétlenül szükséges, de ártani nem árthat, ha hozzájut egy kis természetes napfényhez az UVB izzó által.

A terráriumban az ideális hőmérséklet 28-32 Celsius fok között van.

Fontos!

A terrárium tetején feltétlenül olyan szellőzőrács kell, hogy legyen, ami hő hatására nem gyullad fel (pl: rozsdamentes acél). Értelemszerűen az üveglapra sem szabad ráhelyezni, mert az üveg elreped illetve ha UVB izzót használunk ez esetben az üveg meg is szűri az uv fényt.

 

 

Harmadik lépés: Rendezzük be a terráriumot

Először is az aljzatot szórjuk be, ami legyen finom szemű tisztított sivatagi homok, ezt terítsük szét a terráriumban pár cm vastagon, mivel szeretnek ásni.
Fiatal egyedeknél (4-5 hónapos korig) használjunk lehetőség szerint kézi papírtörlőt, mert esélyes, hogy túl sok homokot nyelnek be.
A gekkók általában egy helyre, mindig ugyan oda piszkítanak így könnyen takarítható onnan az ürülék.

Helyezünk el neki a terrárium méretének a függvényében 1-2 itató tálat (kis terráriumnál elég 1, nagyobbnál 2), melyet mindig töltsünk fel friss csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel.

Szüksége lesz még egy akkora bújkálóra/barlangra, ami az igényeinek megfelel. Minél nagyobb annál jobb, de ha több gekkót is tartunk, figyeljünk oda, hogy mindegyik kényelmesen elférjen benne, ez a menedékük ezen nem szabad spórolni.

(ezek közül mindent megtalálsz az egyéb felszerelések menüben)

 

Amit be lehet még rakni:

  • Vastag faágakat, amin tudnak mászkálni
  • Hőmérő (erősen ajánlott)
  • Élő vagy mű növényzetet (ha élő, akkor pl ficus benjamina v schefflera)
  • Fűtősziklát, amin tudja a hasát melegíteni (nagyon szeretik)
  • Dekorációs tárgyakat pl: műkoponyák

 

 

Terrárium takarítása:

Elegendő havonta takarítani, ha a szükség megköveteli gyakrabban. 
Fontos! Soha ne használjunk a takarításhoz vegyszereket, csak is kizárólag természetes anyagokat, a legjobb erre az ecetes víz vagy a citromos víz.

Végül a terrárium elhelyezése:

Leopárd gekkónk terráriumát olyan helyre érdemes helyezni ahol nem éri őt közvetlenül napsütés, mert hőgutát kaphat. Félárnyékos helyre kell a gekkó házat elhelyezetni ahol bár elér oda a fény sugara, de mégsem közvetlenül rá süt.

...................................................................................................................................................................................

Olvasd el azt is, hogy mit eszik a leopárd gekkó!

 

Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3 [link] => https://www.petking.hu/ [image] => krepy-1.jpg [text] => [status] => 1 ) )
https://www.petking.hu/